« Bekijk hier meer nieuws

Werknemers met schulden kosten geld

20170601-schulden.jpg01 jun

Uit een persbericht van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat 62% van de werkgevers te maken heeft met personeel met schulden. Zij stellen dat een werkgever al snel zo'n 13.000 euro per jaar extra kwijt is aan een werknemer met financiele problemen die voltijds werkt en een modaal salaris verdient. Dat is nogal wat, maar hoe komen zij daarbij?

Werknemers kosten werkgevers een hoop geld. En hoewel het percentage dat te maken krijgt met werknemers met financiële problemen gedaald is van 78% in 2012 naar 62% in 2017, krijgt het merendeel van de werkgevers deze kosten op zijn bord. Volgens het Nibud komen die kosten – gemiddeld genomen – door:

  • 20% minder concentratie en arbeidsproductiviteit (slechter functioneren);
  • zeven extra dagen ziekteverzuim per jaar als gevolg van de financiële problemen;
  • drie uur afhandeling per loonbeslag.

Daarnaast kan er een verhoogd risico ontstaan voor diestfal of fraude en kan de medewerker met schulden vatbaarder zijn voor omkoping of chantage. Een situatie waarin velen eigenlijk niet in willen belanden en vaak toch eenvoudig voorkomen kan worden.

Pas bij ernstige problemen signalen

Veel werkgevers uit het onderzoek van Nibud (pdf) geven aan dat zij pas bij ernstige betalingsachterstanden, een verzoek om een voorschot of een loonbeslag erachter komen dat een werknemer financiële problemen heeft. Dat is jammer, omdat de meeste werkgevers hun werknemers graag willen helpen bij het oplossen van hun problemen. Die hulp bestaat vaak uit een doorverwijzing naar een gemeentelijke schuldhulpverlening of kredietbank.

Verantwoord financieel gedrag stimuleren

Om werknemers te stimuleren om op een verstandige manier met geld om te gaan en op tijd aan de bel te trekken als dat niet lukt, kunnen werkgevers:

  • het voor werknemers duidelijk maken waar zij terecht kunnen met financiële vragen;
  • de website financieelgezondewerknemer.nl raadplegen voor manieren om verantwoord financieel gedrag te stimuleren;
  • werknemers doorverwijzen naar instanties die verder kunnen helpen bij geldproblemen.

En hoe zit het bij u?

Werkgevers met personeel zouden er dus eens goed aan doen om te onderzoeken hoe de financiële situatie is van hun personeel. Zijn er (veel) loonbeslagen, wordt er vaak een voorschot verstrekt of misschien zijn er wel andere indicaties. En dan? Hoe gaat u er dan mee om? Welk beleid gaat u hierop toepassen? 

Labels
HRM

« Bekijk hier meer nieuws