« Bekijk hier meer nieuws

Uw aangifte inkomstenbelasting goed verzorgd?

20170301-aangifteinkomstenbelasting.jpg01 mrt

De jaarlijkse invuloefening van de Belastingdienst dient zich weer aan. Was voorheen de uiterste inleverdatum 1 april, tegenwoordig hebben wij de tijd gekregen tot 1 mei voor het inleveren van de aangifte inkomstenbelasting. Mensen die in het buitenland worden hebben zelfs nog meer tijd gekregen en als je uitstel wilt krijgen, dan kun je die krijgen tot 1 september. Tenzij je gebruik maakt van een belastingconsulent, want die hebben een ruime inlever termijn.

Niet iedereen vult zelf de aangifte in. Onderwerpen als ter beschikking gesteld vermogen, winst uit onderneming, inkomsten uit overige werkzaamheden, middeling (bij sterk wisselend inkomen per jaar) en aftrekposten kunnen een aangifte wat ingewikkelder maken. Dat wil overigens niet zeggen dat uitbesteden een dure aangelegenheid hoeft te zijn of worden.

Wanneer jij je maar een keer per jaar gaat verdiepen in alle regelingen en invul velden gaat daar natuurlijk meer tijd in zitten dan een belastingconsulent die meerdere aangiften invult per jaar. Dan gaan routine en kennis ervoor zorgen dat het een en ander wat efficiënter verloopt.

Mocht je besluiten om jouw aangifte inkomstenbelasting een keer niet zelf te verzorgen, maar uit te besteden aan een derde, dan zijn er wel wat aandachtspunten.

Als service is er de mogelijkheid om de aangifte te laten doen bij de Belastingdienst. Veelal worden hiervoor studenten ingezet om de grote hoeveelheid tijdig te kunnen afhandelen. Er mogen geen kosten voor deze dienstverlening in rekening worden gebracht, maar je krijgt ook niet de garantie dat het goed gebeurd.

Vakbonden bieden ook hulp aan bij het invullen. Doorgaans wordt er een kleine vergoeding gevraagd als je maar lid bent van de vakbond die het aanbiedt. Wel maken deze belasting hulpen vaak geen gebruik van commerciële software. Zij helpen jou bij het invullen van de aangifte en doen dat dan ook vaak onder jouw naam.

Belastingconsulenten kunnen natuurlijk ook de aangifte inkomstenbelasting van jou en een eventuele partner verzorgen. Als het goed is, wordt er dan gebruik gemaakt van commerciële software. Niet alleen zorgt deze software ervoor dat bepaalde ingewikkelde zaken, zoals middeling of het verdelen van de aftrekposten, heel eenvoudig en simpel verlopen, ook zal de aangifte zelf zich anders gedragen.

Aan dergelijke software wordt een certificaat gekoppeld. Door de aangifte (na goedkeuring van jou) wordt verzonden naar de Belastingdienst, zal de Belastingdienst kunnen zien dat er sprake is van een intermediair. Eventuele vragen zullen eerst aan de intermediair worden gesteld, voordat jijzelf wordt benaderd. Ondanks dat je natuurlijk zelf altijd verantwoordelijk bent en blijft voor de juistheid en volledigheid van de aangifte, hoeven niet alle fouten gelijk te worden aangemerkt als opzet of grove schuld. Dit scheelt in de aansprakelijkheid en het opleggen van eventuele boetes en naheffingen.

Met enige regelmaat kom ik in contact met mensen die hun DIGID-code hebben afgegeven aan een derde. Vaak voor het helpen bij het invullen van de aangifte. Vaak beseffen deze mensen niet dat ze hiermee een groot goed aan derden hebben gegeven. Jouw DIGID-code is nog belangrijker dan het paspoort. Met een DIGID-code kunnen ontzettend veel zaken geregeld worden bij de overheid, die dan overigens er vanuit gaat dat deze handelingen zijn verricht door de eigenaar van de DIGID-code.

Het uitbesteden van de aangifte inkomstenbelasting kan dus een goede overweging zijn, maar wees hierbij wel enigszins behoedzaam. Geef nooit jouw eigen DIGID-code aan een derde. Ook al is dat voor het invullen van jouw aangifte inkomstenbelasting. Log desnoods voor hem in (zorg dan dat het wachtwoord niet zichtbaar is bij intoetsen) op jouw eigen computer en blijf de hele tijd in de buurt. Verstandiger is het natuurlijk om het uit te besteden aan iemand die gebruik maakt van een certificaat en commerciële software.

Alleen dan zal de jaarlijkse invuloefening geen nachtmerrie worden.

Labels
Belasting

« Bekijk hier meer nieuws