Aangiften alleen nog via eHerkenning of DigiD
Werkgevers die zelf hun loonaangifte over 2020 doen via de website van de Belastingdienst, kunnen dit vanaf 1 februari 2020 uitsluitend doen via het nieuwe portaal Mijn Belastingdienst Zakelijk (MBD-Z). Ook aangifte vennootschapsbelasting over 2019 kan vanaf 1 maart 2020 nog uitsluitend via Mijn Belastingdienst Zakelijk.
Ondernemers met een eenmanszaak kunnen daar inloggen met DigiD, de overige werkgevers moeten hiervoor gebruikmaken van eHerkenning. De werkgevers voor wie dit geldt, zijn hierover al per brief geïnformeerd.
De Belastingdienst adviseert werkgevers die zelf hun loonaangifte doen en nog geen toegang hebben tot MDB-Z om zo snel mogelijk eHerkenning aan te schaffen bij één van de door de overheid erkende leveranciers. Zo kunnen zij tijdig hun loonaangifte doen. De maandaangifte over januari 2020 moet namelijk uiterlijk 29 februari ingediend en betaald zijn. In totaal zullen 24.000 werkgevers hun loonaangifte via eHerkenning gaan doen.
eHerkenning geldt niet voor werkgevers die hun loonaangifte uitbesteden of gebruikmaken van professionele administratiesoftware. Ook ondernemers met een eenmanszaak hoeven eHerkenning niet aan te schaffen: zij kunnen blijven inloggen met de DigiD app.
Eén portaal voor ondernemers
De Belastingdienst werkt toe naar één portaal voor ondernemers: Mijn Belastingdienst Zakelijk (MBD-Z). Op deze manier is uw privacy beter gewaarborgd. Het doen van zakelijke aangiftes wordt stapsgewijs ingevoerd op MBD-Z. In 2020 worden steeds meer functies op het oude ondernemersportaal uitgezet.
Per 1 februari 2020 kunnen werkgevers hun loonaangifte alleen nog via MBD-Z doen. Later in 2020 geldt dit ook voor de vennootschapsbelasting. Voor de omzetbelasting is nog geen overgangsmoment bepaald. De planning wordt toegelicht in de tabel hieronder.
Aangifte: | Aangifte alleen nog via MBD-Z vanaf: | Uiterste inleverdatum aangifte: |
Loonheffingen over januari 2020 | 1 februari 2020 | 29 februari 2020 (tenzij u uitstel krijgt, in dat geval krijgt u een brief) |
Vennootschapsbelasting over 2019 | 1 maart 2020 | 31 mei 2020 |
Omzetbelasting | Nog nader te bepalen | |
Betrouwbaar en veilig zakendoen met de overheid
De overheid werkt aan oplossingen om de veiligheid, de privacy en het gebruiksgemak nu en in de toekomst te waarborgen. Daarom is eHerkenning ontwikkeld, een publiek-privaat initiatief van de Rijksoverheid om bedrijven veilig digitaal vertrouwelijke gegevens uit te laten wisselen met meer dan 400 aangesloten (semi)overheidsorganisaties. Dit jaar heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken hier ook al een campagne over gevoerd. Net als andere overheidsorganisaties zoals UWV en Douane hanteert de Belastingdienst eHerkenning op het één na hoogste betrouwbaarheidsniveau voor het inloggen op MBD-Z: niveau EH3. Dit niveau is vereist bij diensten waarbij privacy en beveiliging extra aandacht nodig hebben, zoals bij het online doen van uw belastingzaken.
Schaf tijdig eHerkenning aan
Voor het aanvragen van eHerkenning bij een erkende leverancier kunnen ondernemers gebruikmaken van het stappenplan op eHerkenning.nl. Om eHerkenning aan te kunnen schaffen, moet de onderneming ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. eHerkenning is uitgegeven door erkende leveranciers en de Rijksoverheid kiest ervoor om de kosten hiervan te laten betalen door de gebruikers van het systeem: de organisaties die diensten aanbieden en de ondernemers die diensten afnemen. De prijs voor eHerkenning verschilt per leverancier. Bekijk het leveranciersoverzicht om een inschatting van de kosten te maken.
Onze aanpak
Als betrouwbare intermediair willen wij nooit gebruik maken van inlognamen en certificaten van anderen. Wij vinden dat wij op die manier indentiteitsfraude plegen, omdat wij - na het inloggen - niet meer onszelf zijn op het internet voor de ontvanger, maar u. Daarom investeren wij in certificaten en portalen waarmee wij kunnen communiceren met de belastingdienst en andere partijen terwijl wij altijd onszelf zijn en blijven. Dat vinden wij een veel veiliger idee en hierdoor heeft deze wijziging van de belastingdienst geen invloed op onze dienstverlening.